Minister gav stöd till amnesti för nazister

Publicerad 2011-05-18 12:00

Det belgiska partiet Vlaams Belangs förslag om att utfärda amnesti för dem som samarbetade med Nazityskland under andra världskriget fick stöd av justitieminister Stefan De Clerck. Uttalandet han gjorde i samband med omröstningen har lett till krav om att han ska avsättas från sin ministerpost, rapporterar AFP.

Den belgiska senaten röstade förra veckan, med siffrorna 30 mot 26, ja till ett utkast på ett lagförslag, som om det genomförs innebär amnesti för de belgare som samarbetade med nazisterna under andra världskriget. Förslaget har lagts fram av det flamländska separatistpartiet Vlaams Belang. I samband med omröstningen efterfrågade justitieminister Stefan De Clerck, som tillhör Kristdemokraterna, en ”mogen” debatt om en amnesti och sade att vi ”kanske borde glömma, eftersom det tillhör det förflutna”, uppger AFP.

Stefan De Clerck uttalande har fått den internationella judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center att reagera. I ett brev fördömer de uttalandet och uppmanar den expeditionsministär som styrt landet sedan valet i juni 2010 att avsätta De Clerck från hans ministerpost.

Efter kritiken sa Stefan De Clerck att han blivit missförstådd och framhöll att fakta aldrig ska falla i glömska.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här