Oroligt i samband med antimuslimsk demonstration

Publicerad 2011-05-17 11:35

Ledaren för English defence league uppges ha gripits i samband med en högerextrem demonstration i Frankrike. Foto: Fredrik Persson

Åttio personer greps i samband med en antimuslimsk demonstration i Lyon i lördags. Enligt uppgift ska en av de gripna ha varit Tommy Robinson, ledare för English Defence League, EDL, som med en liten grupp kommit till Frankrike för att stöda sina meningsfränder.

Demonstrationen var anordnad av Bloc identitaire, en högerextrem grupp som först sökt tillstånd för en ”Grismarsch” som protest mot spridningen av halalkött i Frankrike. När länsstyrelsen inte gav tillstånd gjordes arrangemanget om till ”en stillastående manifestation för yttrandefriheten”.

Demonstration som hölls vid Saint Jean-katedralen i Lyons gamla stad, samlade bortåt 500 högerextrema. Bland deltagarna fanns medlemmar i ökända Boulogne Boys och Bunker Korps Lyon. 400 poliser var inkallade för att hålla ordningen.

De gripna anklagas för att ha ropat nazistiska slagord och också vandaliserat ett kebabställe i sin avsky för halalköttet.

Den lyonska vänstergruppen Vigilance 69 hade ordnat en motdemonstration i en annan del av stan. Där deltog cirka 800 personer under parollen Lyon ska inte bli ett laboratorium för högerextremism. De politiska spänningarna i stan har redan tidigare tagit sig uttryck i demonstrationer.

Uppgiften att Tommy Robinson var en av de gripna fanns först på Facebook men plockades senare bort.

Robinson hade tre dagar tidigare dömts till böter av en domstol i sydvästra London för störande av ordningen i samband med en islamistisk demonstration på Vapenstilleståndsdagen i november förra året. Utanför domstolen blev det slagsmål mellan EDL-anhängare och ungdomar med asiatiskt påbrå.
Robinson har sagt att han ska överklaga bötesdomen.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här