Sannfinländare hatar "mänskliga rättigheter"

Publicerad 2011-05-23 14:38

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Halla-aho har i tidigare blogginlägg skrivit att han hatar ”mänskliga rättigheter” och ”tolerans”. På sin sajt har han också recenserat boken ”Varför rasen är betydelsefull”.

Blogginläggen är från 2001 och handlar enligt tidningen Vasabladet om FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Alltså var människas rätt till yttrandefrihet, integration och välfärd.

Till tidningen Helsingin sanomat säger Halla-aho att det inte var de rättigheterna som han skrev att han hatade. Därför använde han citationstecken kring begreppen.

Samtidigt avslöjas att Halla-aho på sin sajt recenserat flera böcker. Däribland boken ”Varför rasen är betydelsefull” av Michael Levin. Levin menar bland annat att vita människor är smartare än svarta, och att skillnaden beror på människornas olika gener. I Sverige är Levin en person som nazistiska Svenskarnas parti hänvisar till i sin propaganda.

Halla-aho kommenterar boken som en ”utmärkt sammanfattning av både genetiska och filosofiska argument till försvaret av vit och asiatisk kultur”.

I det kommande numret av papperstidningen Expo rapporteras det att Halla-aho även är aktiv i den etnopluralistiska organisationen Suomen Sisu.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.