SD får svårt att inte framstå som enfrågeparti

Publicerad 2011-05-05 10:18

Sverigedemokraterna vill inte framstå som ett enfrågeparti. Men det blir en svår uppgift för ett parti som bygger alla sina satsningar på en begränsad invandring.

Igår presenterade Sverigedemokraterna sin budget. Partiet tog tillfället i akt att försöka profilera sig i andra frågor än invandringen. ”Väfärdsatsning med utbildning och arbetsmarknad i fokus” är titeln på den över 60 sidor långa luntan.

I valrörelsen profilerade Sverigedemokraterna sig som ett parti för de äldre med krav på hårda tag mot brottsligheten. Profilen är intakt i vårbudgeten. Sverigedemokraterna vill ha ”rättvisa skatter” för pensionärer och vill att jobbskatteavdragen även ska omfatta pensionärer. Samtidigt planerar partiet en omfattande satsning på kriminalpolitiken.

Den här gången utökas alltså profilen. Partiet vill uppenbarligen visa att man kan komma med lösningar i stora frågor som arbetsmarknad och utbildning. Ingen arbetsgivaravgift för unga lärlingar, höjt tak i A-kassan och en ökad satsning på yrkeshögskolan är några av trumfkorten.

Sverigedemokraterna utgår från att partiet måste bredda sin politik för att vinna ökat stöd. Partiet vill inte riskera att uppfattas som ett enfrågeparti. Och nu slår sig partiet in på de frågor som väljarna ofta ser som några av de allra viktigaste.

Gårdagens budget bygger till stora delar på samma kalkyler som de andra ekonomiska utfästelserna partiet gjort tidigare. Sverigedemokraterna skapar sig ett reformutrymme genom att skära i asyl- och anhöriginvandringen och biståndet.

Och det är värt att komma ihåg. Sverigedemokraterna kastar pengar runt omkring sig, men plockar dem alltid från samma ställe. Partiets skattekista skapas genom en migrationspolitik som skulle förändra omvärldens bild av Sverige totalt. Det är en politik, som vi rapporterat om tidigare, till och med riskerar bli så strikt att den till och med utestänger dem som Sverigedemokraterna vanligtvis säger sig vara beredda att ge skydd.

Vad än Sverigedemokraterna vill satsa sina pengar på är den ekonomiska lösningen alltid densamma – begränsa invandringen. Med den ekvationen blir det en svår uppgift för partiet att övertyga väljarna om att man inte är ett enfrågeparti.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!