Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter EU-nämndens möte i fredags har flera av ledamöterna reagerat på Sverigedemokraternas utrikespolitik. En av dem är Carl B Hamilton (FP) som i Svenska Dagbladet skrivit: "SD gillar Rysslands utrikespolitiska agerande mer än skyddet av våra grannar".

Det EU-nämnden diskuterade var bland annat EU:s framtida agerande i de områden av Kaukasus som är ockuperat av Ryssland. EU-länderna anser att en försoningsprocess ska uppmuntras. Sverigedemokraternas representant i nämnden Margareta Sandstedt hade dock en avvikande åsikt i frågan. Enligt vad Carl B Hamilton anger ska Sandstedt ha vänt sig mot en försoningsprocess eftersom det kan leda till en "ansträngd relation till Ryssland". Hennes inlägg ska ha lett till en mindre debatt i nämnden. Vänsterpartiets representant, Jonas Sjöstedt, skriver på sin blogg att "för en gångs skull var jag och Carl Bildt helt överens".

Expo har inte lyckats nå Margareta Sandstedt för en kommentar. Men på sin hemsida ställer hon sig frågan varför EU "är villig att väcka den röda björnen".

"Detta helt utan egna intressen att riskera bara för att, enligt vad de påstår, ge lite mänskligt stöd åt motparten och exportera lite demokrati. Och då nu EU nu har ett sådant vagt motiv är det motiverat att fråga varför i herrans namn man envisas med att vara konfliktslösare med risk att störa relationen med en supermakt som är stark både militärt och ekonomiskt", skriver hon.

Sandstedt ska även ha deklarerat på mötet att Sverigedemokraterna inte vill att Sverige och de andra EU-länderna ska ha en årsrapport om situationen för mänskliga rättigheter i världens olika länder. Enligt vad Carl B Hamilton skriver ska Sandstedt framfört att kommersiell hänsyn måste beaktas när det gäller oljeproducerande länder.

Margareta Sandstedt har tidigare uppmärksammats för att i riksdagens kammare gjort en felräkning, när hon angav att 400 000 euro motsvarade 40 000 miljarder kronor.

De stenografiska uppteckningarna från EU-nämndens möte kommer att publiceras på riksdagens hemsida inom de närmsta veckorna, enligt riksdagens presstjänst.

Ämnen i artikeln