Skärpta straff för knivbråk

Publicerad 2011-05-30 10:07

Svea hovrätt skärper straffen för de höger- och vänsterextremister som slogs med knivar och andra tillhyggen i Hallstahammar i maj förra året.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar i maj förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Svea hovrätt skärpt straffen för de inblandade.

Hovrätten dömer två av de tre inblandade nazisterna till tio månaders fängelse för försök till grov misshandel. En tredje får ungdomsvård och ungdomstjänst. Den tidigare brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Samtidigt höjs straffen för tre av de inblandade vänsterextremisterna. Istället för 18 respektive 14 månaders fängelse blir straffen två år och tre månader, två år och en månad samt två år. Ytterligare en person dömdes för sin inblandning i bråket. Eftersom han bara var 17 år gammal när brottet begicks döms till samhällstjänst.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!