Skärpta straff för knivbråk

Publicerad 2011-05-30 10:07

Svea hovrätt skärper straffen för de höger- och vänsterextremister som slogs med knivar och andra tillhyggen i Hallstahammar i maj förra året.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar i maj förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Svea hovrätt skärpt straffen för de inblandade.

Hovrätten dömer två av de tre inblandade nazisterna till tio månaders fängelse för försök till grov misshandel. En tredje får ungdomsvård och ungdomstjänst. Den tidigare brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Samtidigt höjs straffen för tre av de inblandade vänsterextremisterna. Istället för 18 respektive 14 månaders fängelse blir straffen två år och tre månader, två år och en månad samt två år. Ytterligare en person dömdes för sin inblandning i bråket. Eftersom han bara var 17 år gammal när brottet begicks döms till samhällstjänst.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.