Sverigedemokrater attackerades i Uppsala

Publicerad 2011-05-19 16:01

Två medlemmar i Sverigedemokraternas ungdomsförbund misshandlades av tre maskerade gärningsmän i centrala Uppsala på torsdagseftermiddagen när de var ute och spred politisk propaganda.

Pavel Gamov, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, var på plats när SDU-aktivisterna attackerades. När Expo först kommer i kontakt med honom har han ingen möjlighet att prata.

– Jag ska få poliseskort härifrån, säger han.

Enligt uppgifter till Expo skedde misshandeln på gågatan i centrala Uppsala. En av de misshandlade personerna ska ha fått uppsöka sjukhus, den andre uppges ha klarat sig undan med lindrigare skador.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att SDU-aktivisterna attackerades ”med sparkar och slag”.

På Facebook-sidan tillhörande Ung Vänster Uppsala skrev en person på torsdagseftermiddagen att ”SDU delar just nu ut rasistpropagande i Uppsala centrum. Det ska de inte få göra oemotsagda.”

– Vi delade ut antirasistiska flygblad i anslutning till Sverigedemokraternas tidningsutdelning. Det höll på ett bra tag, sen helt plötsligt dök det upp tre maskerade personer som hoppade på Sverigedemokraterna, säger Sebastian Rapp från Ung vänster.

Enligt Rapp så ska inte någon från Ung vänster ha varit inblandad i attacken:

– Vi tar avstånd från alla former av politiskt våld, säger han.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.