Västmanlandsnazist inför tingsrätten igen | Expo.se

Västmanlandsnazist inför tingsrätten igen

Publicerad 2011-05-12 11:54

En 20-årig aktivist från Svenskarnas parti dömdes till sex månaders fängelse för förberedelse till grov misshandel i slutet av februari. På onsdagen ställdes han och en kamrat åter inför tingsrätten, denna gång misstänkt för en grov misshandel med rasistiska förtecken.

De senaste misstankarna som riktas mot 20-åringen rör en brutal misshandel utförd vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år.

Tillsammans med en 17-årig kamrat misstänks 20-åringen ha angripit en man som de uppfattade som invandrare. Samtidigt som paret ropade rasistiska tillmälen ska de ha slagit ner mannen och stampat honom i ansiktet. Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick bland annat skador på sina tänder och drabbades efteråt av yrsel.

Både 20-åringen och 17-åringen nekar till brott. Åklagaren har kallat flera vittnen till rättegången och ska även visa en övervakningsfilm där 20-åringen figurerar.

Tidigare aktiv i Nationaldemokraterna

20-åringen är en välkänd aktivist inom vit makt-miljön. 2008 lämnade han tillsammans med flera andra personer Nationaldemokraterna och har sedan dess varit aktiv i olika grupper runt om i Västmanland.

Domen från februari för förberedelse för grov misshandel rör en händelse i Hallstahammar i maj förra året. Aktivister från det nazistiska Svenskarnas parti hade delat ut flygblad när de angreps av kniv- och påkbeväpnade vänsterextremister.

Nazisterna var även de beväpnade men vid det här tillfället var det de som drog det kortaste strået. 20-åringen var en av två nazister som knivskars så svårt att han var nära att mista livet. Tingsrätten i Västmanland dömde de inblandade till långa fängelsestraff. Domen är överklagad till Svea hovrätt som väntas fälla ett avgörande om drygt en vecka.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons