Wilders åter inför rätta

Publicerad 2011-05-24 10:27

I samband med att en domstol i Amsterdam beslutade att Geert Wilders ska ställas inför rätta visade de politikerns film Fitna. FOTO: KAFKA/HOLLAND

En domstol i Amsterdam beslutade på måndagen att rättegången mot den holländska antimuslimska politikern Geert Wilders ska återupptas.

Den kontroversielle politikerns advokat hävdar att Wilders är dömd på förhand och att han inte kommer att få en rättvis rättegång, rapporterar Radio Netherland Weredomroep.

Enligt advokat Bram Moszkowics så har rätten överträtt sina rättigheter genom att återuppta rättegången eftersom åklagarmyndigheten tidigare kommit fram till ett motsatt beslut.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders åtalas för anstiftan till hets och diskriminering mot muslimer. Wilderas har kallat islam för en ”fascistisk ideologi” och profeten Muhammed för ”mördare och pedofil.” Koranen har Wilder jämfört med Adolf Hitlers Mein kampf.

Den antirasistiska organisationen Nederland Bekent Kleur har samtidigt anklagat rätten för att ha bortsett och utelämnat flera uttalanden som Wilders gjort.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här