Designer inför rätta för antisemitism | Expo.se

Annons

Designer inför rätta för antisemitism

Publicerad 2011-06-23 11:19

Piller och alkohol är en dålig kombination, menade den före detta Dior-designern John Galliano, som nu fått förklara sina antisemitiska uttalanden inför en domstol i Paris.

Under rättegången i onsdags sa John Galliano att han inte mindes något av sina uttalanden. Anledningen, sa han själv, var att han var berusad av tabletter och alkohol.

Galliano greps av polis i slutet av februari efter att han på en bar i Frankrike sagt till ett par att han älskade Hitler och att människor som dem skulle vara döda idag. Händelsen filmades och hamnade på nätet där Gallianos uttalanden fick stor spridning.

– Jag ber om ursäkt eftersom mannen som man ser på filmen, som sa de där sakerna, inte är John Galliano. Jag har inget minne av händelsen, sa John Galliano på rättegången, enligt Los Angeles times.

Den före detta Dior-designern uppgav att han fram till händelsen blivit allt mer beroende av tabletter för att fungera i vardagen. Bland annat började han använda sömntabletter mer som regel än undantag, även dagtid. Arbete och obearbetad sorg ska ha fört honom ner i missbruket.

Galliano uppgav också att han inte hade några antisemitiska åsikter. Det påverkade dock inte åklagaren som yrkade att Galliano ska dömas till 14 400 dollar i böter för sina uttalanden. Domen väntas falla den 8 september.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons