Inga sannfinländare i finska regeringen

Publicerad 2011-06-21 08:56

Högerpopulistpartiet Sannfinländarna hamnar utanför regeringen i Finland. Med Samlingspartiet i spetsen är det nu klart att sex olika partier ska samsas om regeringsmakten.

Efter två månader med hårda förhandlingar är den finländska regeringen nu klar. Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna, ska bilda en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och De gröna.

Svenska folkpartiet, som presenterat sig själva som Sannfinländarnas motsats när det gäller språkfrågor, får två tunga ministerposter trots ett valresultat på endast 4.3 procent. Partiledare Stefan Wallin blir försvarsminister och Anna-Maja Henriksson blir justitieminister.

Samtidigt hamnar Sannfinländarna utanför regeringen. Bland annat på grund av att de inte ställer upp på Samlingspartiets EU-politik. Partiet ger dock inte upp sina ambitioner att skaffa sig inflytande över Finlands politik. I söndagsmeddelade partiledare Timo Soini att han tänker ställa upp som Sannfinländarnas kandidat i presidentvalet nästa år.

I Expo #2/2011 finns ett reportage från Finland där den blivande justitieministern Anna-Maja Henriksson är intervjuad.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.