Kvinna erkänner 65 år gammalt mord

Publicerad 2011-06-09 08:40

Det 65 år gamla mordet på den felaktigt misstänkte nazistiske medlöparen Felix Gulje kan ha fått sin lösning. På onsdagen offentliggjordes att en 96-årig kvinna erkänt att hon skjutit mannen i sitt hem.

Felix Gulje var chef för ett byggföretag och förutspåddes få en framgångsrik karriär som politiker. Men den 1 mars 1946 ringde någon på hans dörr och sköt honom i bröstet. Han dog senare i ambulansen på väg till sjukhuset.

Mordet på Gulje blev enligt nyhetsbyrån AP en händelse som skakade om det holländska samhället. Att det inte gick att hitta den skyldige lugnade inte situationen. Händelsen var under flera år en ständig källa till bråk mellan politiska partier i landet.

65 år senare, i onsdags närmare bestämt, kallade Henri Lenferink, borgmästare i staden Leiden, till presskonferens. Han berättade att den 96-åriga kvinnan Atie Visser kontaktat honom och erkänt mordet. Efter flera samtal sa Lenferink att han var övertygad om att Visser var den som skjutit Gulje.

Visser, som under flera år var aktiv i den holländska antinazistiska motståndsrörelsen, sa till Lenferink att hon dödade Gulje eftersom hon trodde att han samarbetat med nazisterna. Efter kriget friades Gulje från misstankar om att ha varit en kollaboratör.

I själva verket var det tvärt om, visade det sig. Gulje hjälpte till att gömma judar undan nazisterna och gav pengar till andra som gjorde detsamma. Han lät också en förbjuden katolsk organisation hålla hemliga möten i sitt hem, rapporterar AP.

Efter sitt erkännande ska Visser ha träffat två barnbarn till Gulje. Hon ska då ha försökt förklara varför hon gjorde som hon gjorde.

Henri Lenferink sa tidigare till AP att kvinnan inte kommer att åtalas, trots att preskriptionstiden för mord togs bort 2006. Han säger också att han är övertygad om kvinnans skuld.

– Trots att det gått 65 år så är mordet fortfarande något som ska fördömas, sa han.

Samtidigt uppmanade han allmänheten att låta Atie Visser vara i fred.

– Fru Visser är väldigt gammal och väldigt svag. Hon hör dåligt, har funktionsnedsättningar och behöver ständig vård, sa Henri Lenferink till AP.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.