Sannfinländarna ställer sig utanför | Expo.se

Annons

Sannfinländarna ställer sig utanför

Publicerad 2011-06-10 14:46

Den finländske regeringssonderaren Jyrki Katainen har en vecka på sig att presentera ett förslag på en finländsk regering. Sannfinländarna ställer sig utanför förhandlingarna, rapporterar flera finländska medier.

Samlingspartisten Jyrki Katainen har haft bråda dagar sedan det finska regeringsvalet i mitten av april i år. Det har varit hans ansvar att bilda en regering men hittills har förhandlingarna inte gett några resultat. I sitt senaste försök hoppas Katainen på en sexpartsregering, ett ”sexpack”. Annars går turen vidare till Socialdemokraterna.

Förutom Samlingspartiet är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, de Gröna och Svenska folkpartiet tänkta att ingå i sexpacket. Sannfinländarna ställer sig kategoriskt utanför förhandlingarna.

– Vi diskuterade med Timo Soini och gick långt. Vi erbjöd till och med Sannfinländarna rätt att rösta emot regeringen i EU-frågor, vilket skulle ha betytt att vi hade haft en minoritetsregering i EU-frågor. Men Timo Soini ville inte gå med på det här, säger Jyrki Katainen till den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet.

Soini säger själv i en intervju med svenska Yle att han ger den tilltänkta regeringen ”några månader”. Bland annat på grund av att vänstern ska samarbeta med Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna.

– Jag tror att det är svårt att föra en sådan skattepolitik som planeras, säger Timo Soini till Yle.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons