Annons

Utredning om Hitlers medborgarstatus

Publicerad 2011-06-23 09:45

Adolf Hitler kan fortfarande vara hedersmedborgare i sin födelsestad Branau. Foto: Okänd

Adolf Hitler har fortfarande status som hedersmedborgare i sin födelsestad Branau, det hävdar Karl Öllinger, delstatsledamot för De gröna, efter ha läst genom stadens konstitution. Nu inleds en utredning för att klargöra frågan, rapporterar Austrian Independent.

Under den senaste tiden har tre österrikiska städer rivit upp sina gamla hedersmedborgarskap för den brutale diktatorn Adolf Hitler. Nu kräver Karl Öllinger från de Gröna att även Hitlers födelsestad Branau tar tag i frågan. Efter att ha läst genom stadens konstitution menar han att Hitler än i dag har status som hedersmedborgare.

Efter att en talesman för Branau stadshus förklarat att staden är bered att inleda en utredning om frågan vänds blickarna mot det högerpopulistiska partiet FPÖ. Frågan är hur deras representanter ska agera om Hitlers hedersmedborgarskap hamnar på de lokala politikernas bord. När frågan nyligen avgjordes i Amstetten valde partiets företrädare att lägga ner sin röst, vilket väckte starka reaktioner från både politiska motståndare och frivilligorganisationer.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons