Wilders frias från hets mot muslimer

Publicerad 2011-06-23 10:18

Den holländske högerpopulisten Geert Wilders frias från misstankar om hets mot folkgrupp och hets mot muslimer. Det meddelade domarna i målet på torsdagsförmiddagen.

utr_pol_geert_wilders_232_1.jpgGeert Wilders. Foto: KAFKA/HOLLAND

Wilders var bland annat åtalad för att ha jämfört Hitlers ”Mein kampf” med Koranen och för att ha jämfört islam med nazism och fascism. Åtalet hade väckts av personer som känt sig kränkta av Wilders uttalanden, rapporterar Radio Netherlands Worldwide.

Rättegången har varit långt ifrån oproblematisk och har avbrutits vid flera tillfällen. Domarna i målet har bytts ut och vid slutet av rättegången yrkade åklagarna på att Wilders skulle frias från misstankarna.

– Det är inte så mycket en personlig seger som en seger för yttrandefriheten. Det visar sig vara tillåtet att kritisera islam, det har inte tystats ner, sa Wilders i en kommentar till domen, enligt radiokanalen.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.