Mördaren spred terrormanifest | Expo.se

Mördaren spred terrormanifest

Publicerad 2011-07-24 02:31

Anders Behring Breivik har skrivit en bok på 1500 sidor där han rättfärdigar sina dåd. Bland annat hävdar han att han ingår i ett hemligt underjordiskt nätverk. I boken finns också flera bombrecept och ingående beskrivningar av hur han planerade fredagens terrorattacker.

Manifestet ska ha spridits på internet timmarna innan sprängdådet i centrala Oslo, enligt VG.no. Det 1500 sidor långa bokmanuset, är en krigsförklaring mot marxism och islam.

Bland annat skriver han:
”Ni kommer att straffas för era förrädiska handlingar mot Europa och européer. Vi kommer se att alla kategori A och B förrädare, de som möjliggör islamiseringen och de som förstör vår kultur, våra nationer och våra samhällen, kommer att avrättas och att er egendom exproprieras.”

Med i hemligt nätverk
Författaren till manifestet är en Andrew Berwick, men enligt uppgifter i norsk media är det bekräftat att det är Anders Behring Breivik som ligger bakom manifestet. Dessutom har han lagt ut en film på Youtube som sammanfattar budskapet i manifestet.

Manifestet är ambitiöst och innehåller en lång beskrivning av hur samhället infiltrerats av marxister och hur islam hotar västvärlden. Läsaren möter en självuppoffrande, systematisk och hängiven aktivist.

Men vad som är sant och falskt i den delvis självbiografiska boken är ännu oklart.

Anders Behring Breivik hävdar bland annat att han under våren 2002 gått med i en okänd underjordisk grupp - PCCTS, Knights Templar. Nätverket ska enligt manifestet vara en fortsättning på tempelriddarna, en ordern som bildades för att skydda korsfarare under 1100-talet. Han hävdar att han sedan 2002 har arbetat målmedvetet för att kunna inleda kriget mot vad han kallar den kulturmarxistiska eliten i Europa. Huruvida organisationen finns eller är en fantasi är oklart. På ett ställe i boken skriver Anders Behring Breivik:

”Självklart kan jag inte avslöja någon känslig information, så det ovannämnda kan vara vad jag vill att ni ska tro, och inte den faktiska sanningen”.

Förberedde bomben i 80 dagar
Boken innehåller också en dagbok där Anders Behring Breivik redogör för vägen till fredagens bestialiska dåd.

Han ska ha inlett arbetet med boken 2006 och avslutat det under hösten 2009. Han uppger att han sedan var i kontakt med Fremskrittspartiet och sajten Document.no, där han mellan hösten 2009 och slutet av 2010 publicerade 75 inlägg. Planen var att få igång ett samarbete mellan de båda. Men när planerna gick i stöpet ska han ha återgått till sin långsiktiga strategi.

Han berättar ingående hur han försöker skaffa vapen, hur han under 80 dagar förbereder den bomb som i fredags sprängdes i centrala Oslo och hur han etablerar kontakter med personer som han ska kunna skicka sin bok till.

I slutet av bok gör Anders Behring Breivik en intervju med sig själv. Där beskriver han sin uppväxt, sin politiska bana och hur han ser på de dåd han nu genomfört. Dessutom innehåller boken detaljerade bombrecept och uppmaningar till läsaren att föra kampen mot islam och marxismen vidare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons