Oroväckande SD-flirt

Publicerad 2011-07-11 15:22

Almedalsveckan är över. SD har all anledning att vara glada. Budskapet om att partiet nu ska bredda sin politik kom fram och Jimmie Åkesson skötte sig väl i talarstolen. Dessutom framkom det under veckan att partiet nu inte är ensamt om sitt sätt att beskriva problemen med det mångkulturella samhället.

Annons

Annons

”Från avsky till nyfikenhet” Så löd rubriken på den artikel som publicerades på expo.se inför Almedalsveckan. Frågan var hur Sverigedemokraterna skulle agera för att vinna kriget om uppmärksamheten under den intensiva veckan i Almedalen. Och frågan var också om de ens behövde vinna den. Det faktum att de fanns på plats, och allt fler visar intresse för partiet, är en seger i sig. Jag kunde inte ana då att nyfikenheten hos vissa har gått så långt att de till och med låter som sverigedemokrater när de talar.

Men först några ord om det Sverigedemokraterna själva gjorde. Det är inte första gången Sverigedemokraterna säger att de ska bredda sitt parti. Faktum är att Sverigedemokraterna alltid har hävdat att man har ett brett politiskt program, med lösningar inom alla politikområden. Väl inne i riksdagen fungerar det inte längre att bara säga att man har en bred politik. Partiet måste visa det.

Den nya profilfrågan är lag och ordning. I nästa valrörelse ska Sverigedemokraterna var lika känt för sin kriminalpolitik som för sin invandringspolitik, menade Jimmie Åkesson under gårdagen. Den nya profilen är inte ny. I förra valet var brottsbekämpningen, värnandet av svenska pensionärer och invandringen partiets profilfrågor. Det handlar snarare om att välja vad man pratar om. För Sverigedemokraterna är det en bekväm situation. Partiet har länge kopplat samman brottslighet och invandring. Att byta fokus kommer inte att innebära några större problem I sitt tal om brottsbekämpning kan partiets företrädare lätt koppla på invandringsfrågan. I den bemärkelsen är det inget nytt Sverigedemokraterna vi kommer att få se.

Mer intressant blir att se om partiet lyckas åstadkomma något i politikområden man inte direkt kan koppla till invandringen. Men som sagt, det är inte första gången Sverigedemokraterna säger att partiets politik ska breddas. I höst ska partiet ha sina landsdagar. Då är det upp till bevis. Kan partiets medlemmar hitta en gemensam linje i exempelvis energipolitiken?

Så var det där med nyfikenheten. På ett sätt hade Sverigedemokraterna aldrig behövt dyka upp i Almedalen. Partiets grundläggande problembeskrivningar och utgångspunkter kom fram ändå. I flera seminarier och diskussioner under Almedalsveckan har borgerliga företrädare av olika slag på flera punkter upprepat Sverigedemokraternas budskap.

Det har sagts saker som att integrationen inte fungerar för att det kommer folk ifrån ”auktoritära stater”. Det har upprepats att vi ska ”tala klarspråk” om integrationen, att man inte kan diskutera integrationens misslyckande. Det har till och med hävdats att terrorattentaten i Madrid är ett bevis på att multikulturalismen har misslyckats.

Det finns en viktig sak att säga om den diskussion som vaknat till liv inom borgerligheten.
Man säger att man vill ta diskussionen vidare, men till stora delar handlar det bara om omformulera varför integrationspolitiken misslyckats. Det är därför den oroar, för att förklaringen till misslyckandet i flera fall är påfallande lik den Sverigedemokraterna har upprepat sedan 1988.

Det är en beskrivning som bygger på myten om att människan bara kan bära en identitet, att Sverige har varit ett homogent samhälle, att alla i ställer sig bakom grundläggande mänskliga rättigheter och att människor som kommer till Sverige är så fruktansvärt annorlunda människor att de måste lära sig att leva som vi.

Sverigedemokraterna har ett svar på hur de vill att samhället ska se ut. Allt fler verkar lockas av det. Det är dags för de som inte håller med att ge sin vision.

Vi får anledning att komma tillbaka till frågan efter sommaren, Nu tar vi på Expo.se semester i två veckor. Vi är tillbaka den 25 juli med sommarläsning.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.