EDL förstår inte varför marsch stoppas | Expo.se

EDL förstår inte varför marsch stoppas

Publicerad 2011-08-29 14:52

EDL i samband med en demonstration i Luton tidigare i år. Foto Expo

Efter kravallerna i London har röster höjts mot att English Defence League (EDL) ska få hålla en marsch genom staden. Nu har protesterna fått gehör. Den tredje september skulle EDL hålla en marsch genom fem stadsdelar i London, bland annat i stadsdelen Tower Hamlets. Scotland Yard har bett Englands inrikesminister Theresa May att införa ett 30 dagars förbud mot EDL att hålla marschen.

Theresa May kommer att besluta om att stoppa marschen, efter att ha fått in en begäran av kommissarie Tim Godwin från Metropolitan polisen. May har meddelat att hon framöver kommer att noga överväga varje ansökan om att förbjuda marscher, som kommer in från kommissarien, i enlighet med relevanta rättsliga kriterier, skriver Guardian.

EDL har besvarat förbudet i ett inlägg på organisationens hemsida. De drar paralleller till den stora kulturfestivalen i Notting Hill som kommer att hållas i helgen. De skriver bland annat om de stora polisinsatserna som behövs i samband med kulturkarnevalen i Notting Hill. Karnevalen är en sevärdhet, men den är också är en grogrund för kriminella verksamheter menar EDL. De anser att det är mycket mindre risk för att det bli oordning på deras marsch, än på karnevalen och genom att förbjuda marschen sänds ett felaktigt budskap ut.

”Det konstiga är, att det är EDL-marschen i Towel Hamlet den följande veckan som Theresa May från Inrikesministeriet har förbjudit. Hur många EDL supportrar har gripits för någon form av hets? Ingen naturligtvis.”

Samtidigt som EDL skriver att ingen av deras supportrar har gripits för någon form av hets har det rapporterat att fyra EDL anhängare blivit arresterade den 31 juli för att ha attackerat en kurdisk familj i deras kebabkiosk. De fyra männen har blivit åtalade för att ha angripit familjen, startat grovt slagsmål och hindrat en polisman att utföra sin plikt.

Alla fyra männen har släppts mot borgen. Rättegången inleds den 7 september. Tills dess har männen förbjudits att närma sig kiosken.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons