Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Folkmusikfestival hyllas av nazister

Publicerad 2011-08-08 14:03

Nazistiska Svenskarnas parti beskriver Korröfestivalen i Tingsryds kommun som väl värd ett besök på grund av dess ”etniska homogenitet”. Från folkmusikfestivalens sida menar de att nazisterna inte vet vad folkmusik är.

Svenskarnas parti skriver på sin nättidning om Korröfestivalen, som erbjuder svensk och nordisk folkmusik, att ”en detalj som gör det värt att besöka Korrö folkmusikfestival är den etniska homogeniteten. Vart man än går återfinns bara människor som tillhör vårt folk.”

Producenten för festivalen, Anders Smedenmark, säger till Smålandsposten att han inte kände till artikeln i fråga, men tillägger att han inte är förvånad.
– De fattar inte vad folkmusik är eller hur den har uppkommit. Det finns ingen svensk folkmusik i den mening som de tror. Den musik som spelas på Korröfestivalen har fått influenser från alla håll och kanter under århundraden, säger han till Smålandsposten.

Att högerextrema och främlingsfientliga krafter använder folkmusiken för sina egna syften har fått ett nätverk av professionella, amatörer och forskare inom folkkulturfältet att reagera. Nätverket, som går under namnet Folkmusiker mot främlingsfientlighet, skriver på sin Facebooksida:
”Vi vill inte att folkkultur fastnar under ett nationalistiskt paraply, där alla utövare av svensk folkkultur blir ofrivilligt utnämnda till supportrar av en främlingsfientlig kulturpolitik. Svensk kultur utvecklas och berikas i möten med olika kulturer. Kulturmötet är och har alltid varit en viktig del för konstnären i den skapande processen.”

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.