Gräl mellan islamfientliga grupper i Norge | Expo.se

Gräl mellan islamfientliga grupper i Norge

Publicerad 2011-08-26 13:31

Det två norska islamfientliga grupperna Human Rights Service (HRS) och Stoppa Islamiseringen av Norge (SIAN) är i tvist med varandra med hot om polisanmälningar och rättsliga åtgärder.

Bakgrunden till tvisten mellan de två organisationerna är en broschyr där SIAN använder HRS som källa för att muslimer kommer att vara i majoritet i Oslo år 2026, rapporterar den antirasistiska sajten vepsen.org.

”Enligt beräkningar kommer personer med islamisk tillhörighet att vara i majoritet i Oslo år 2026.” står det skrivet i SIAN:s broschyr, som källa anges HRS.

HRS har gått ut med ett pressmeddelande där dom uppmanar SIAN att stryka dem som källa och be om ursäkt.

I pressmeddelandet säger HSR att organisationen 2008 presenterades en befolkningsprognos där de hävdade att invandrare, inte specifikt muslimer, kan komma att vara i majoritet i Oslo år 2029 och i hela Norge mellan år 2060-2100.

SIAN har nu beslutat att stryka HRS som källa, men vägrar be om ursäkt om inte HRS beklagar att de har kallat SIAN för lögnare, enligt vepsen.org.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons