Högerextrem grupp blandar sig i kravallerna

Publicerad 2011-08-11 10:27

Högerextrema English Defence League, EDL,har gett sig ut på gatorna i Storbritannien för att visa sitt stöd till medborgargarden som reagerat på kravallerna. Foto Fredrik Persson.

Den högerextrema och antimuslimska kampanjorganisationen English Defence League, EDL, samlades under tisdagskvällen i London. Enligt EDL:s egna uppgifter var de på plats för att ge stöd åt boende som anser att polisen tappat kontrollen över den våldsamma situationen.

Sedan i lördags, då en protest mot ett polisingripande med dödlig utgång spårade ut i kravaller, har oroligheterna spridit sig till flera ställen i Storbritannien. På några platser där bränder, plundring och annan vandalisering pågått har invånarna gått samman för att i vissa fall bidra i uppstädningen av förstörelserna, i andra fall för att direkt konfrontera de som deltar i upploppen.

På tisdagen, i det sydöstra Londonområdet Eltham, slöt den högerextrema organisationen EDL upp i protesterna. En av de som var på plats, tillsamman med vad han uppger ytterligare ett 50-tal EDL-aktivister, var Jack England.

– Polisen är inte kapabel att kontrollera gatorna. Idag är det lokalbefolkningen, inte EDL, som är patrioter vilka gått ut för att försvara deras områden, sa han till The Telegraph.

Stämningen på plats ska ha varit våldsam och bland annat ska en mobb ha gjort en attack mot en buss, efter att några på bussen gestikulerat mot gruppen. Polisen använde hundar för att hålla isär de två grupperna.

Enligt Dagens Nyheter var natten till torsdagen lugnare i Storbritannien. I Eltham ska en omfattande polisinsats kunnat bevara lugnet, även om läget fortfarande beskrivs som spänt.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här