Hemligt danskt nätverk avslöjat | Expo.se

Annons

Hemligt danskt nätverk avslöjat

Publicerad 2011-08-10 13:39

Ett hemligt nätverk med kopplingar till Dansk Folkeparti, Den Danske Forening och våldsamma högerextrema grupper har i det dolda arbetat med bland annat kartläggning av meningsmotståndare. Det avslöjade tidningen Politiken på tisdagen efter att den kommit över internt material från organisationen.

Nätverket, som funnits i över 20 år, kallar sig ORG och ska bestå av ett 100-tal medlemmar. De säger sig vilja ”rensa” Danmark från invandrare och göra upp med de ”landsförrädare” som möjliggjort eller stött invandringen.

Enligt Politiken så grundades ORG av en liten skara män, av vilka flera arbetat, eller kandiderat för Dansk Folkeparti. Samtidigt ska de ha haft fester med brinnande kors, eldat upp en ”negerdocka” på bål och haft samröre med extrema organisationer med nazistiska och våldsamma tendenser. Bland vissa medlemmar i ORG ska det ha uttrycks en vilja att bruka våld mot invandrare.

Ledaren för organisationen är en direktör vid namn Jesper Nielsen, som tidigare ingått i Dansk Folkepartis ledning i Århus. Nielsen har avböjt Politikens erbjudande att låta sig intervjuas men ORG:s styrelse skriver i ett svar till tidningen att organisationen inte önskar bli omskriven och att den oroas över att skälen till att den varit hemlig kan leda till missförstånd.

Politiken har tagit del av ett stängt internetforum med flera års kommunikation mellan ORG:s medlemmar. I materialet framkommer det att ORG haft ett omfattande arkiv av ”landsförrädare”, det vill säga en kartläggning av politiska motståndare, i sin ägo. Enligt de uppgifter som Politiken tagit del av så ska kartläggningen ha pågått fram till åtminstone 2009.

Nätverkets avdelningsledare i Köpenhamn dömdes 2009 till fängelse för att ha missbrukat sin ställning som polis genom att ta fram uppgifter om sådana personer som ORG uppfattade som politiska motståndare. I samband med en husrannsakan i polisens hem fann de bevis för att han haft kontakt med Jesper Nielsen, men spåret följdes inte upp vid rättegången.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons