Konferens mot "islamisering" i Berlin | Expo.se

Konferens mot "islamisering" i Berlin

Publicerad 2011-08-30 14:02

Aktivister från Pro-rörelsen demonstrerade i Berlin. Foto: Maik Baumgärtner

Närmare 150 anhängare till partiet Pro-tyska medborgarrörelsen (Bürgerbewegung Pro Deutschland) och representanter från belgiska Vlaams Belang deltog under helgen i en "anti-islamiseringskonferens" i Berlin.

Den så kallade Pro-rörelsen hade sedan länge utannonserat ”anti-islamiseringskonferensen” som höjdpunkten i deras kampanj inför valet i Berlin den 18 september. Förutom Pro-rörelsens företrädare deltog även Hilde De Lobel, Barbara Bonte och ytterligare ett par medlemmar från belgiska Vlaams Belang på konferensen.

Efter att Patrik Brinkmann dragit sig tillbaka från politiken och sin post som internationell sekreterare för Pro-rörelsen, verkar det som att rörelsen förlorat en del av sin attraktionskraft. Susanne Winter från österrikiska FPÖ och amerikanen Taylor Rose från Ungdomar för västerländsk civilisation, som hade planerat att delta, ställde in sin resa till Berlin.

”Anti-islamiseringskonferensen” bestod i princip av en presskonferens och två offentliga demonstrationer.

På lördagen demonstrerade ett 20-tal av partiets anhängare i ett område i Berlin där många med utländsk bakgrund bor. En kvinnlig demonstrant var insvept i svarta kläder där bara hennes ögon var synliga. Andra partiaktivister bar plakat med texten: ”Våra kvinnor förblir fria”. Ett hundratal boende samlades för att protestera mot demonstrationen. Efter att högerpopulisterna hållit några tal lämnade de området.

På söndagen hölls ytterligare en demonstration. Innan denna startade hade ett 15-tal nazister samlats på platsen för att delta. Polisen och organisatörerna stoppade dock deras deltagande. Närmare 120 personer vandrade mot Brandenburger Port, där ett två timmar långt möte hölls. Alla tal som hölls rörde ”islamfrågor” och integration, med krav som: ”vi vill inte ha några burkor eller moskéer.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons