"Kristen krigare" gripen för moskéattack | Expo.se

"Kristen krigare" gripen för moskéattack

Publicerad 2011-08-29 15:00

Portland, USA. En 24-årig man greps i onsdags misstänkt för mordbrand och hatbrott i samband med en brand på Oregons moské förra året.

Det var den 28 november förra året som en moské sattes i brand i Corvills. Motivet sägs vara en hämndaktion. Två dagar innan moskébranden blev en somalisk-född tonåring misstänkt för att ha försökt detonera en bomb mitt i en julgransbelysningsceremoni i Portland.

Federala tjänstemän har sagt att moskéattacken kan vara en hämndaktion för den påstådda bomben i julgransceremonin, eftersom den misstänkta somaliska tonåringen ska ha deltagit vid böner i den utsatta moskén.

Den 24-åriga mannen har anmälts två gånger till under december månad, där han gripits misstänkt för trakasserier och förargelseväckande beteende. Den argsinta mannen ska ha rabblat för polisen och för andra sitt förakt mot muslimer och därefter kallat sig själv för ”kristen krigare”.

Två dagar senare åkte han in på sjukhuset för en psykiatrisk utredning efter att ha viftat runt med en kniv utanför sitt hus.

Branden i moskén var begränsad till ett kontor i byggnaden och ingen skadades. Mannen säger sig vara oskyldig till branden. Rättegången börjar i oktober.

Tonåringen som anklagas för att ha försökt detonera en falsk bomb vid julgransceremonin nekar till brottet och väntar på rättegång.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons