Läkares nazistkoppling debatt i Norge

Publicerad 2011-08-23 15:30

På ett träningsläger i Norge som den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, anordnade i januari deltog en norsk läkare. Detta har skapat en debatt i Norge om en nazist kan jobba som läkare.

På det träningsläger som SMR anordnade gav läkaren utbildning i första hjälpen. Läkaren var under tidigt 1990-tal känd för sin aktivitet i den högerextrema miljön, men lämnade miljön enligt egen utsago 1997.

Den norska socialstyrelsen ska nu ge sin syn på om läkarens politiska engagemang kan påverka hans möjligheter att arbeta som läkare och psykiatriker, skriver norska Aftenposten.

Själv säger läkaren att han oroar sig för att förlora licensen och menar att även människor med avvikande politiska åsikter måste ha rätt att få jobba som läkare.

– Det handlar om en politisk sak, som öppnar för ett politiskt motiverat yrkesförbud, säger han till Aftenposten.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.