Länkar till sajt som uppmanar till våld | Expo.se

Annons

Länkar till sajt som uppmanar till våld

Publicerad 2011-08-02 17:01

Sverigedemokraternas riksdagsman länkar via sin blogg till en sajt där flera av användarna uppmanar till krig för att rädda den "vita rasen". Foto: Expo

Sverigedemokraternas riksdagsledamot och internationelle sekreterare Kent Ekeroth länkar till en sajt som innehåller artiklar som bland annat uppmanar till krig för att rädda den ”vita rasen”.

Det är den belgiska antimuslimska bloggen ”The Brussels Journal” som Kent Ekeroth länkar till via sin egen blogg. På den länkade sidan kan man bland annat läsa uppmaningar till krig och ”självförsvar” för att rädda den ”vita rasen”:

”Om inte muslimerna städar sitt hus (moskén), har vi inget annat val än att städa det för dem och tyvärr kommer det att bli våldsamt” skriver en skribent på sajten.

Citeras i terrormanifestet
Sidan som Kent Ekeroth länkar till citeras frekvent av den norska terroristen Anders Behring Breivik i hans så kallade manifest.

The Brussels Journal när idén om att muslimer håller på att ta över världen och att ”européer” måste kämpa för sin överlevnad. Sidan består av flera skribenter varav vissa uppmanar till våld och hävdar att den ”vita rasen” är hotad och ett krig måste utkämpas:

”Att springa från våra problem löser ingenting, det enda sättet är att förskansa sig och göra sig redo att slåss som män. Det har ingenting med tro att göra och det är inte specifikt för Europa. Det handlar om den europeiska rasens överlevnad överallt” skriver en skribent.

Liknande uppmaningar florerar i artiklar på hemsidan. I ett inlägg som heter ”Det är inte immigration, det är en invasion” påstås det att regeringar genom sin tystnad deltar i ett ”smutsigt krig” som pågår mot västvärlden:

”Vi måste vara villiga att slåss och när vi slåss måste vi vara villiga att döda” står det bland annat i artikeln.

”En hypotetisk fråga”
Expo har sökt Kent Ekeroth för en kommentar. Via Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen meddelas att Kent Ekeroth är på resa i Asien och att hans mobilabonnemang inte fungerar.

Martin Kinnunen själv säger att han inte vill kommentera om det är problematiskt att en ledande sverigedemokrat länkar till en hemsida där en del skribenter uppmanar till våld. Han menar att det är ”en hypotetisk fråga” eftersom han inte känner till om ”The Brussels Journal” innehåller något sådant material.

- Jag har aldrig hört talas om att den sidan innehåller uppmaningar till våld, säger Kinnunen.

Han tycker att politiker måste ha friheten att kunna länka till sidor utan att behöva ta ansvar för allt som står på sidan:

- Jag tycker att man även som politiker måste kunna länka till material som man tycker är intressant utan att behöva ta ansvar för allt som den sidan kan tänkas publicera, säger Martin Kinnunen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons