Nazist brände ned hus | Expo.se

Nazist brände ned hus

Publicerad 2011-08-31 15:50

En 37-årig nazistisk skinnskalle erkänner att han har satt en villa i delstaten Arkansas, USA i brand. I villan bodde ett par, en svart man och en vit kvinna. Motivet för mordbranden var rasistiskt.

Det var mitt i natten den 14 januari i år som fyra män under ledning av den 37-åriga nazisten åkte hem till paret och kastade brinnande bensinfyllda ölflaskor genom deras fönster. Paret i huset vaknade och mannen sprang snabbt ut och kunde identifiera 37-åringen.

Under rättegången som inleddes på fredagen ska 37-åringen kallat sig själv för inkompetent ”inhemsk terrorist”, då han själv ådrog sig brännskador i samband med dådet. Han medger samtidigt att dådet haft ett rasistiskt motiv.

37-åringen uppges vara lokal ledare för den nazistiska organisationen Blood & Honour. Han har även ett kriminellt förflutet. Bland annat blev han gripen 2005 för innehav av vapen. I samband med gripandet hotade han att döda svarta människor. Han har även förknippats med en händelse 2010, då fyra män hoppade ur en bil och omringade en svart man på gatan och hotade personen.

Då 37-åringen sedan tidigare är dömd för ett flertal brott valde rätten att döma honom till 15 års fängelse. Två av de andra männen som deltog i mordbranden dömdes till fängelsestraff i vardera 4,5 år. Den fjärde mannen väntar fortfarande på rättegång.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons