ND splittras – stora delar av partiledningen avgår

Publicerad 2011-08-01 11:59

Lämnar. Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk lämnar Nationaldemokraterna tillsammans med en grupp ledande profiler inom partiet. Foto: Expo

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna har splittras ännu en gång. I ett uttalande deklarerar mer än hälften av partiledningen att de lämnar sina uppdrag. Avhopparna anklagar partiledaren Marc Abramsson för stadgebrott och despotism.

Det är i ett uttalande på internet som bland andra Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk och seniorordföranden Heinz Burgermeister deklarerar att de lämnar sina uppdrag inom partiet. Daniel Spansk, som har sitter på partiets kommunfullmäktigemandat i Nykvarn, lämnar dessutom partiet helt och hållet.

I uttalandet menar avhopparna att det är Marc Abramssons sätt att leda partiet som ligger bakom deras beslut:

”Abramsson har använt metoden att försöka smutskasta oss med olika diagnoser eller förtal inför andra partikamrater. Det är ett stadgebrott att göra så.
För att ytterligare försöka smutskasta oss har han även påstått att vi går utomståendes ärenden och att vi önskar skada eller förgöra ND”.

Avhopparna menar också att Abramsson har brutit mot partiets stadgar.

Marc Abramsson kommenterar avhoppen i partiets egen tidning Nationell Idag:

– Det är beklagligt att dessa partikamrater lämnar partiet och sviker det förtroende som medlemmarna gett dem på riksårsmötet. Det är odemokratiskt och ansvarslöst, de har en skyldighet mot dem som röstade in dem på deras poster. Vi har ett nytt riksårsmöte snart där deras synpunkter och förslag hade kunnat behandlas. Att hoppa av innan för att man inser att man inte har en majoritet av partiet bakom sig är att strunta i den demokratiska ordning vi har i partiet.

Det är inte första gången som delar av partiets ledning och framträdande aktivister lämnar partiet. För två år sedan bildades organisationen Nordisk Ungdom av en grupp avhoppade medlemmar, däribland de tidigare ungdomsledarna Andreas Nyberg och Patrik Forsén.

Nationaldemokraterna har två kommunfullmäktigemandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Det är i dagsläget oklart om Daniel Spansk kommer att sitta kvar i Nykvarn som politisk vilde eller om han lämnar sitt förtroendeuppdrag.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.