NPD-affisch misstänks anspela på Förintelsen | Expo.se

NPD-affisch misstänks anspela på Förintelsen

Publicerad 2011-08-12 11:56

Det tyska partiet NPD kritiseras återigen för sin propaganda. Samtidigt pågår diskussioner om att förbjuda partiet. Foto: Roland Geisheimer/attenzione©

En valaffisch som det tyska partiet NPD satt upp inför de stundande lokalvalen i Berlin har mött kraftiga reaktioner. Enligt kritikerna anspelar budskapet på ett osmakligt sätt på Förintelsen.

En månad innan lokalvalen i Berlin har det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, återigen hamnat i hetluften. På 22 000 affischer som satts upp runt om i huvudstaden ses partiledaren Udo Voigt sittandes på en motorcykel och över bilden står det ”GAS geben”, vilket i allmänt tal betyder ungefär ”gasen i botten”. Men med tanke på partiets nazianstrukna profil anses sloganen vara en medveten provokation som anspelar på gaskamrarna under Förintelsen.

Delstatspolitiker från de etablerade partierna har reagerat kraftigt på affischerna, rapporterar Spiegel Online. Kristdemokraten Andreas Gram säger i ett uttalande till tidningen att han är mållös över att högerextremister så öppet sprider ett budskap som kan ”förknippas med gaskamrarna”. Volker Ratzmann från de gröna menar att sloganen är en ”medveten provokation” och Elke Breitenback, som är talesperson för vänsterpartiet, säger att hon ska se till att affischen prövas rättsligt.

NPD:s partiledare Udo Voigt, som toppar partiets lista i det kommande valet, säger till Spiegel Online att anklagelserna är grundlösa och att budskapet ska förstås som att han i full fart vill ta sig in i parlamentet.
– Efter 66 år, måste folk sluta att ta upp saker från det förflutna, säger han till tidningen.

Men det är inte bara affischen som rört upp känslor. Inför valet har NPD även tryckt upp en kritiserad informationspamflett om partiet. Originalversionen av pamfletten innehöll ett korsord där det bland frågades efter ett tyskt namn ”som blivit något omodernt”. Det korrekta svaret löd: ”Adolf”. En annan rad i korsordet frågade efter en ”tysk politiker (fredsflygare)” på 1900-talet. Namnet som skulle fyllas i var Hess. Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess flög 1941 på eget initiativ till Skottland, där han påstås försökt förhandla fram en fred med Storbritannien. Det finns även tidigare exempel på propaganda från partiet som orsakat såväl upprördhet som rättsliga ingripanden.

NPD har aldrig lyckats nå de fem procent som krävs för att ta sig in i Berlins delstatsparlament. Partiet har dock företrädare i några av stadsdelsnämnderna, där det endast krävs tre procent av rösterna för att få en stol. I det kommande valet kandiderar NPD i 11 av Berlins tolv distrikt, skriver Spiegel Online.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons