SD-stöd för aktion vid stadshus | Expo.se

SD-stöd för aktion vid stadshus

Publicerad 2011-08-25 18:13

Nordisk Ungdom placerade en kista och ett kors utanför stadshuset i Kungsbacka för att protestera mot att Sverigedemokraternas förslag om att ha folkomröstning om flyktingmottagande röstades ned i fullmäktige. Foto: Kungsbacka kommun

Sverigedemokraterna i Kungsbacka, är positiva till den aktion som den högerextrema organisationen Nordisk ungdom genomförde i tisdags.

”Det är bra att folk protesterar mot maktmissbruk och översitteri samt visar att man inte kan göra hur som helst utan att det väcker reaktioner och missnöje.”, står det i ett pressmeddelande på lokalavdelningens hemsida.

Förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, folkpartisten Ulrika Landergren, reagerar på Sverigedemokraternas utspel.

- Det är bedrövligt men jag blir inte förvånad, för någonstans finns det någon form av koppling, kontaktmässigt mellan Sverigedemokraterna och Nordisk ungdom. Man blir naturligtvis bekymrad, säger hon och tillägger att aktionen inte kommer avskräcka beslutsfattandet i kommunen.

Nordisk ungdom placerade i tisdags ett kors och en likkista med en skrivelse i utanför Kungsbackas stadshus. Aktionen var en protest mot att kommunfullmäktige röstat ner ett av Sverigedemokraternas förslag rörande flyktingmottagningen. På torsdagen gick partiets lokalavdelning ut med ett pressmeddelande för att kommentera händelsen. Efter att ha konstaterat att det finns ”en del ideologiska skillnader mellan organisationerna”, skriver man:

”Det här leder kanske till att man tänker till lite innan man avslår motioner som rör ökad direktdemokrati och mer folkligt självbestämmande.”

De skriver också:
”Men de har naturligtvis rätt att, precis som alla andra visa sitt missnöje mot bristen på direktdemokrati och folkligt inflytande i kommunen.”

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, moderaten Per Ödman, förstår inte vad SD-Kungsbacka menar.

- Det råder ingen direktdemokrati i Sverige, vi har en representativ demokrati och folket gör sitt val var fjärde år, säger han.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare tar avstånd från Nordisk ungdom.

- Hur lokala avdelningen ser på den här aktionen och nordisk ungdom vet inte jag. Jag har inte läst igenom pressmeddelandet själv. Så det är svårt för mig att bedöma i dagsläget. Jag kan bara konstatera att nordisk ungdom inte delar samma grundläggande demokratiska värderingar som Sverigedemokraterna.

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Kungsbacka, Mattias From, vill inte kommentera pressmeddelandet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons