SD:are utpekad som Breivik-sympatisör

Publicerad 2011-08-25 15:36

"Jag heter Ted och jag sitter som kommunfullmäktige i Lund. Jag gillar Anders", Så stod det på en affisch som var uppsatt i Lund. Nu är affischen som pekar ut sverigedemokraten Ted Ekeroth som anhängare av Anders Behring Breivik polisanmäld.

Affischen upptäcktes i början av augusti på ett elskåp utanför sverigedemokraten Ted Ekeroths bostad. På affischen utpekas Ekeroth, med adress och telefonnummer, som sympatisör till terroristen Anders Behring Breivik. Fastighetsägaren kände oro och kontaktade polisen, som nu har skickat affischen till justitiekanslern (JK).

Chefåklagare Mats Svensson, specialist på hatbrott, anser att affischen kan tolkas som förtal och som en anstiftan till ofredande. Men om det ska betraktas som olaga hot måste det vara en uppmaning till personer att begå brott.
Ted Ekeroth sitter i kommunfullmäktige i Lund och anser att affischen är en uppmaning till att kontakta och söka upp honom och göra någonting brottsligt som exempelvis vandalism, hot eller fysiska attacker.

Ekeroth säger till tidningen Skånskan att han tycker att det är ohederligt och korkat att koppla ihop honom med en galning som dödat en massa människor i Norge.

– Jag motsätter mig islamiseringen och står upp för friheten. Breiviks metoder och tillvägagångssätt liknar mer vad extremvänstern brukar syssla med, nämligen våld- något som anti-jihadister motsätter sig, säger han till Skånskan.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.