Tidningar vill stoppa näthatet

Publicerad 2011-08-30 16:32

Flera stora tidningar har valt att förändra funktionerna för kommentarsfälten i anslutning till sina webbartiklar. Igår meddelade Dagens nyheter, Expressen och Aftonbladet att inloggning kommer att krävas för att kommentera.

Den främsta anledning till att tidningarna förändrar sina rutiner är rasismen som sprids av anonyma skribenter på kommentarsfälten.

Efter terrorattentat i Norge och Anders Behring Breiviks manifest uppmärksammades var det många som kände igen hans främlingsfientliga resonemang från läsarkommentarer och chattforum, skriver Aftonbladet. Tidningen kommer nu kräva att man loggar in genom sitt facebook-konto för att kunna publicera kommentarer.

Men olika tidningar ser olika lösningar.

Dagens Nyheter ska införa någon typ av inloggning i höst, säger chefen för DN.se, Björn Hedensjö.

Expressen kommer börjar med förhandsmoderering, vilket innebär att alla inlägg på deras sajt kommer att granskas innan de publiceras. Fast på sikt vill även Expressen att de som kommenterar ska behöva identifiera sig på något sätt.

Alla tidningarna som tagit beslutet att ändra sina rutiner, nämner rasismen och främlingsfientligheten som en stor anledning till sina beslut. Genom att människor tvingas identifiera sig hoppas tidningarna att den anonyma rasismen som sprids ska stävjas.

Värmlands folkblad var först med att reagera på näthatet i Sverige, fyra dagar efter Breiviks attack i Norge, stängde de ner kommentarsfunktionerna helt på sin webbsida.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.