Tjeckisk region hotas av konflikter

Publicerad 2011-08-24 17:06

I Tjeckien har det högerextremistiska partiet Arbetarnas sociala rättviseparti sagt att de ska demonstrera på gatorna i staden Novy bor. Det efter att etniska spänningar har blossat upp i området, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle.

Det är den fattiga region Slukonovsky Vybezek i Tjeckien som hotas av etniska konflikter, efter att ett gäng romska ungdomar rapporterats attackerat sex personer. En person har gripits efter våldsamheterna och polisen bedömer attacken som etniskt motiverad. Även i en annan del av regionen ska ett par romska ungdomar gett sig på tre män med machete av rasliga motiv.

Trots att det Romska samfundet tagit avstånd från överfallen fruktar vissa att extremhögern kommer att utnyttja händelserna och mer våld mot romer, skriver Deutsche Welle.

Regionen Slukonovsky Vybezek lider av stor arbetslöshet och fattigdom och det har rapporterats att hyresvärdar har köpt ut romska familjer från området.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.