Tvingas svartlista ip-adresser

Publicerad 2011-08-31 18:32

Expo har ringt upp de lokaltidningar som har mest besök på webben för att utreda hur stort problem främlingsfientligheten är på kommentarsfälten. Samtliga redaktioner beskriver att de har problem med främlingsfientliga skribenter.

Expo har kontaktat Göteborgs Posten, Sydsvenskan, Västerbottens Kuriren och Helsingborgs Dagblad.

De flesta tidningar uppger att de har ett system för att stoppa att rasistiska kommentarer på internet. Antingen genom att tidningarna förhandsgranskar inlägg innan de publiceras, eller att skribenter måste registrera sig på något sätt.

Men den mest besökta lokaltidningen på webben, Göteborgs Posten, använder sig inte av något sådant system.

Göteborgs Postens ledarskribent, Gert Gelotte ser ett problem med främlingsfientliga kommentarer på tidningens sajt och är kritisk till hur tidningen har hanterat problemet. Enligt, Gelotte är visserligen ett externt företag anställt för att granska kommentarer efter att de har publicerats. Men han tycker att det fungerat dåligt. Han tvingas att svartlista ip-adresser för att spärra främlingsfientliga skribenter.

- Vi har stora problem med rent rasistiska kommentarer och det drabbar framförallt ledarredaktionen. Främlingsfientliga personer kapar frågor och lägger fram främlingsfientliga argument oavsett vad ledaren handlar om, säger han.

Det förs en debatt på GP om att antingen införa förhandsmoderingar eller kräva att man registrerar sig för att kunna kommentera GPs artiklar. Men det går trögt, enligt Gert Gelotte.

- Jag anser att GP har ett publicistiskt ansvar för allt som publiceras, men jag har inte fått något genomslag för den åsikten, för då hade vi förhandsmodererat. Jag tycker inte GP tagit det ansvar för publiceringen som vi borde tagit.

Även Sydsvenskan upplever problem med främlingsfientliga personer som skriver i kommentarsfälten.

- Det är ett problem, eftersom deras aktivitet inte står i proportion till vad allmänheten tycker, De är överrepresenterade, bättre organiserade och mer benägna att kommentera än de som accepterar ett mångkulturellt samhälle, säger Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström.

Västerbottens Kuriren berättar att alla kommentarer som når deras webb förhandsmodereras. Chefredaktören på tidningen, Ingvar Näslund säger att cirka 30 procent av inläggen gallras, en stor del av dem på grund av att de är främlingsfientliga.

- Vi har ett stort och viktigt ansvar för vad som publiceras, säger Ingvar Näslund.

Webbredaktören på Helsingborgs Dagblad, Sandra Jakob, uppger att de som skriver sina kommentarer genom att först logga in på Facebook modereras, i efterhand. Resterande inlägg förhandsmodereras av tidningen. Tidigare har tidningen haft problem med rasism på kommentarsfälten.

- Vi ansvarar för allt som skrivs på vår sajt, vi har en viss grundsyn och tillåter inte påhopp eller rasism, det ska hållas en god ton, säger hon.

Nerikes Allehanda hade inte möjlighet att svara på Expos frågor.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här