Åtalas för att slagit bussförare

Publicerad 2011-09-05 14:28

Sverigedemokraternas styrelseledamot i Göteborg, Jan Borsing, åtalas för att ha knäckt revbenet på en busschaufför. Jan Borsing nekar till anklagelserna och hävdar att polisanmälan mot honom är politiskt motiverad.

Det var i somras som Jan Borsing polisanmäldes för våld mot tjänsteman, anklagad för att ha slagit till en busschaufför som frågat efter Borsings biljett. Busschauffören, som fick en fraktur i revbenet, satte igång sitt överfallslarm så att polisen kom till platsen.

Jan Borsing förnekar att han slagit till bussföraren, han menar att han knuffade bort chauffören eftersom han blockerade gången i bussen när Brosing försökte stämpla sin biljett. Han menar även bestämt att knuffen omöjligt kan ha lett till förarens skador.

Till Aftonbladet säger Jan Borsing att han anmälts på grund av att han är Sverigedemokrat.

- Det är politiskt helt enkelt, jag var den enda han kontrollerade. Han kände säkert igen mig från valaffischerna jag varit på. Jag är övertygad om att det är så, säger Borsing till tidningen.

En 20-årig som vittnade händelsen ställer sig bakom bussförarens historia. 20-åringen uppger även att han hört Jan Borsing skrika ”svartskalle” till chauffören, rapporterar Göteborgs Posten.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!