ANC:s Julius Malema dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-09-13 10:33

Julius Malema som leder ANC:s ungdomsförbund har dömts för hets mot folkgrupp av högsta domstolen efter att han sjungit sången ”Shoot the Boer”. Enligt domstolens beslut förbjuds sången.

”Shoot he Boer” är en kampsång från apartheidtiden som handlar om mord på vita bönder. Julius Malema och hans partikamrater menar att sången inte ska förstås bokstavligt utan betraktas som en protestsång mot apartheidsystemet. Domare Collin Lamont menade dock att texten är nedsättande och avhumaniserande, rapporterar BBC.

Om Julius Malema inte hörsammar domstolen riskerar han att dömas till fängelse. Enligt vad BBC uppger så riskerar Julius Malema att uteslutas från partiet.

Julius Malema har vid flera möten sjungit sången. I samband med att sången behandlades i en lägre rättslig instans sa Alana Baily från den afrikandiska organisationen Afriforum att sången var att betrakta som uppmaning till mord mot vita.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här