Anti-romska protester i Tjeckien | Expo.se

Anti-romska protester i Tjeckien

Publicerad 2011-09-12 11:29

På lördagen utbröt anti-romska protester i nordvästra Tjeckien när flera hundra medlemmar av det högerextrema partiet DSSS demonstrerade i tre städer. Polisen fick mota stenkastande demonstranter med vattenkanoner och grep 21 personer varav två bar nazistsymboler, uppger TT.

Oroligheter bröt ut i Varnsdorf, Nový Bor och Rumburk och hundratals poliser var på plats när Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, demonstrerade mot stigande brottslighet som skylldes på ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

I staden Rumburk höll nätverket ”Hat är ingen lösning”(Nenávist není řešení) en motdemonstration för att stötta den lokala romska befolkningen i området och närvarande var även den tjeckiska kommissionären för mänskliga rättigheter, Monika Šimůnková.

Hetsigare blev dock demonstrationen i Varnsdorf där soptunnor stod i brand och rökbomber small. I tumultet som uppstod mellan hundratals demonstranter och kravallpolis höll sig allmänheten på avstånd.

”Med tanke på att det fanns tre upplopp här idag, var jag lite orolig för att den lokala befolkningen skulle gå med i dessa men det hände aldrig, så jag vill tacka medborgarna i Varnsdorf för att de stannade hemma, sade den tjeckiske inrikesministern Jan Kubice i tjeckisk television, enligt Romea.cz.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons