Budgetförslag från SD sågas

Publicerad 2011-09-01 19:07

Sverigedemokraternas budgetförslag i Klippans kommunfullmäktige skapar debatt. Partiet vill spara fem miljoner genom att stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn – trots att det inte är kommunen som betalar för mottagandet.

Sverigedemokraternas budget i Klippans kommun innehåller bland annat en besparing på hemspråksundervisningen och stödet till studieförbunden. Men det som har väckt de andra partiernas uppmärksamhet är partiets förslag att spara fem miljoner kronor genom att stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, enligt Helsingborgs Dagblad.
- Jag höll på att gå i spinn, det är ingen kostnad som kommunen har, säger Rune Persson (S) till Expo.se.

Han menar att Sverigedemokraterna medvetet vilseleder väljarna för att underblåsa främlingsfientliga krafter.
- Efter sommarens händelser borde de ha lärt sig. Jag blev uppriktigt förbannad. De påstår att saker kostar ofantliga summor som de menar kan läggas på annat.

Enligt SD:s kommunfullmäktigeledamot Jens Leandersson överdriver inte hans parti siffrorna, de räknar bara på ett annat sätt än de andra partierna.
- Vi har inte budgeterat för de pengarna. Vi menar att de är pengar som inte borde behöva användas. Det handlar om extra kostnader som lokaler och skolgång, säger Jens Leandersson.

En lösning för de ensamkommande flyktingbarnen är enligt Leandersson att hitta deras föräldrar och skicka barnen till dem. Han har dock inget svar på hur det ska gå till.
- Det är ingen kommunal fråga, det är en statlig, säger han.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.