Dansk Folkeparti förlorade sin position | Expo.se

Annons

Dansk Folkeparti förlorade sin position

Publicerad 2011-09-16 10:17

Pia Kjaersgaards Dansk Folkeparti förlorade sin roll som vågmästare i gårdagens val. Foto: Jenny Eliasson/Expo

Det blir regeringsskifte i Danmark efter ett jämt val med ett historiskt högt valdeltagande. Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti backade något och förlorar sitt inflytande som stödparti till regeringen.


Dansk Folkeparti förlorade tre mandat, väljarstödet backade från 13,9 till 12,3 procent. Fast det som kommer påverka partiet är att det blivit ett regeringsskifte och att det därmed förlorar sin roll som stödparti. Partiet har de senaste tio åren varit ett stödparti åt en borglig regering.

Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister men det behöver inte leda till en nämndvärd förändring i invandringspolitiken. Helle Thorning-Schmidt har tidigare meddelat att hon inte tänkt förändra så mycket i den. Hon kan dock tänka sig vissa lättnader i det poängsystem som Danmark genomfört gällande uppehållstillstånd för anhörighetsinvandrare.

Det röda blocket med Socialdemokraterna i spetsen fick 89 mandat medan det borgliga fick 86. Det borgliga partiet, Venstre, förblir landets största parti. Även om Helle Thorning-Schmidt blev statsminister så gjorde hennes parti ett historiskt dåligt val.

Valdeltagandet låg på 87,7 procent.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons