Fakta: Svenskarnas Parti | Expo.se

Fakta: Svenskarnas Parti

Publicerad 2011-09-22 16:32

Svenskarnas parti är Sveriges största nazistorganisation. Partiet grundades av Nationalsocialistisk fronts ledning 2008. I det senaste valet tog partiet sig in i Grästorps kommunfullmäktige.

1994 grundades nationalsocialistisk front (NSF) och leddes av Anders Högström. NSF var tydliga med sin nationalsocialistiska ideologi och talade om raser och förkastade även demokratin.

2008 lades NSF ner, samtidigt annonserade ledningen en ny organisation, Folkfronten. Daniel Höglund presenterades som partiledare och nya direktiv lanserades. Medlemmarna skulle inte längre klä sig i uniform eller visa sig med hakkors. Man talade inte längre om raser eller nationalsocialism utan om en kamp mot mångkulturen. Den politiska ideologin förändrades dock inte. I programförklaringen står det:

”I våra vener flyter samma blod som flöt i venerna hos karolinerna i Narva eller hos Dalkarlarna som slöt upp bakom Engelbrekt och Vasa. Om vi lyckas med vår kamp, och det kommer vi att göra, så är det samma blod som flyter i venerna hos små svenska barn som lever i ett harmoniskt samhälle i framtiden.”

Partiets ledarstruktur vittnar också om en totalitär ideologi. Partiledarens makt ska vara total, alla beslut ska fattas av ledaren eller av personer som han gett makten att godkänna beslut.

2009 bytte Folkfronten namn till Svenskarnas parti och registrerade sig som ett politiskt parti. I senaste valet lyckades partiet och partiledaren Daniel Höglund ta sig in i Grästorps kommunfullmäktige. Eftersom Daniel Höglund inte ansågs vara skriven i kommunen efter en granskning av Skatteverket är det dock ingen som sitter på partiets mandat.

Det är vanligt att aktivister inom partiet döms för brott. Partimedlemmar har dömts för grova våldsbrott och mord. Inför valet 2010 var åtta av partiets 13 kandidater straffade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons