Fler anti-romska demonstrationer i Tjeckien | Expo.se

Fler anti-romska demonstrationer i Tjeckien

Publicerad 2011-09-22 17:26

På lördag arrangeras det ytterligare två anti-romska protester i de nordvästra tjeckiska städerna, Varndorf och Rumburk. Detta kommer att bli Varndorfs åttonde anti-romska protest den här månaden.

Protesterna ska hållas på lördag i de mindre städerna Varnsdorf med 16 000 invånare och i Rumburk med 11 000 invånare. Hur många som kommer att delta är ännu oklart, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.cz

För två veckor sen hölls det anti-romska protester i Varnsdorf, Novy Bor och Rumburk. Då protesterade flera hundra anhängare till det högerextrema Arbetarnas Sociala rättviseparti mot ökad brottslighet. Organisationen anser att en stigande brottslighet beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

Under de senaste demonstrationerna utbröt kravaller och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Sju anhängare till det högerextrema partiet är misstänkta för brott i samband med protesterna, bland annat för att burit nazistiska symboler och för att ha skjutit mot polisen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons