Fler anti-romska demonstrationer i Tjeckien

Publicerad 2011-09-22 17:26

På lördag arrangeras det ytterligare två anti-romska protester i de nordvästra tjeckiska städerna, Varndorf och Rumburk. Detta kommer att bli Varndorfs åttonde anti-romska protest den här månaden.

Protesterna ska hållas på lördag i de mindre städerna Varnsdorf med 16 000 invånare och i Rumburk med 11 000 invånare. Hur många som kommer att delta är ännu oklart, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.cz

För två veckor sen hölls det anti-romska protester i Varnsdorf, Novy Bor och Rumburk. Då protesterade flera hundra anhängare till det högerextrema Arbetarnas Sociala rättviseparti mot ökad brottslighet. Organisationen anser att en stigande brottslighet beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

Under de senaste demonstrationerna utbröt kravaller och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Sju anhängare till det högerextrema partiet är misstänkta för brott i samband med protesterna, bland annat för att burit nazistiska symboler och för att ha skjutit mot polisen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.