Högerextremist dömd för förolämpning | Expo.se

Högerextremist dömd för förolämpning

Publicerad 2011-09-23 11:33

Högerextremisten Varenus Luckmann dömdes till böter för att ha kallat en polisman för ”neger”.

I februari i år stötte en polisman på en grupp personer på Helsingborgs centralstation, bland dem Luckmann. Polismannen hörde då Luckmann säga ”är det där han som kallas för neger”. När polisen konfronterade Luckmann upprepade han ett tiotal gånger att polisen var en ”neger”.

Helsingborgs tingsrätt bedömde på onsdagen att förolämpningarna var rasistiska och dömde Luckmann till böter.

Luckmann stod även åtalad för att ha misshandlat två personer i Helsingborg. Även då ska han ha använt rasistiska uttryck och kallat en person för ”jävla neger” enligt anmälaren. Luckmann friades dock av tingsrätten i brist på bevis.

Luckmann har varit medlem i partiet Nationalsocialistisk front. Han har under senare år varit en framträdande talare i nazistiska sammanhang. Bland annat har han talat på den så kallade Salemmarschen och på en tysk nazistfestival. Luckmann har även varit aktiv i Helsingborgskampanjen där syftet var att sprida nazistisk propaganda och skapa ett kontaktnät över de nazistiska organisationsgränserna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons