Högerextremist dömd för förolämpning

Publicerad 2011-09-23 11:33

Högerextremisten Varenus Luckmann dömdes till böter för att ha kallat en polisman för ”neger”.

I februari i år stötte en polisman på en grupp personer på Helsingborgs centralstation, bland dem Luckmann. Polismannen hörde då Luckmann säga ”är det där han som kallas för neger”. När polisen konfronterade Luckmann upprepade han ett tiotal gånger att polisen var en ”neger”.

Helsingborgs tingsrätt bedömde på onsdagen att förolämpningarna var rasistiska och dömde Luckmann till böter.

Luckmann stod även åtalad för att ha misshandlat två personer i Helsingborg. Även då ska han ha använt rasistiska uttryck och kallat en person för ”jävla neger” enligt anmälaren. Luckmann friades dock av tingsrätten i brist på bevis.

Luckmann har varit medlem i partiet Nationalsocialistisk front. Han har under senare år varit en framträdande talare i nazistiska sammanhang. Bland annat har han talat på den så kallade Salemmarschen och på en tysk nazistfestival. Luckmann har även varit aktiv i Helsingborgskampanjen där syftet var att sprida nazistisk propaganda och skapa ett kontaktnät över de nazistiska organisationsgränserna.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!