Högerextremister gripna under anti-romsk protest | Expo.se

Högerextremister gripna under anti-romsk protest

Publicerad 2011-09-14 16:34

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Expo.se skrev tidigare i veckan om oroligheterna vid protesterna i Tjeckien. DSSS demonstrerade mot stigande brottslighet som de anser beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet. Ett hundratal medlemmar från det högerextrema partiet deltog vid protesterna i lördags. Det uppstod sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, enligt den tjeckiska polisen.

Fem personer är misstänkta för brott i samband med demonstrationen i staden Varnsdorf och ytterligare två personer i liknande demonstrationer i staden Nový Bor.

Efter händelserna i Varnsdorf misstänks två män för att ha burit nazistiska symboler och tre personer för att ha attackerat polisen. Varav två av personerna kan få upp till sex års fängelse för att ha använt vapen. Den ena personen besköt polisen två gånger med gaspistol under demonstrationen. Vid beskjutningen kom ingen till skada, skriver Prague Daily Monitor.

Efter demonstrationen i staden Nový Bor är två män misstänkta för hatbrott. Den ena mannen bar en T-shirt med slagord som stödjer en mordbrand som begicks på en romsk familj 2008. Vid en fällande dom kan han få två års fängelse. Den andra mannen bar en T-shirt med pronazistiska slagord. Han är åtalad misstänkt för främjande av en rörelse vars syfte är att undertrycka mänskliga fri- och rättigheter. För detta kan han få fem år i fängelse, säger polisen till Tjeckiska News Agency, CTK, enligt Prague Daily Monitor.

Under demonstrationen fick sex personer lindriga skador, varav tre var poliser. 37 personer blev förda till polisstationen för utfrågning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons