Katastrofval för antimuslimska partier

Publicerad 2011-09-19 13:59

NPD:s valaffischer inför valet polisanmäldes men partiet friades. I delstatsvalet fick NPD två procent av väljarstödet. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

I det tyska delstatsvalet i Berlin gjorde alla främlingsfientliga partier ett dåligt val. De antimuslimska partierna visade ett sämre resultat än det mer radikalt högerextrema NPD.

På söndagen var det delstatsval i Berlin, Die Freiheit som profilerat sig som ett antimuslimskt parti fick endast en procent av väljarstödet. Det högerpopulistiska Pro Deutschland fick 1,2 procent av rösterna och det nationaldemokratiska partiet, NPD, fick två procent. Inget av partierna lyckades därmed ta sig in i parlamentet.

Den stora överraskningen i valet var Piratpartiet som lyckades få nio procent av rösterna.

Det Socialdemokratiska partiet, SPD, fick närmare 29 procent av rösterna vilket gör det till största partiet i Berlin. Klaus Wowereit i SPD kommer att förbli borgmästare i staden. Förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater gick framåt från förra valet och fick 23,4 procent, trots det ses valet som en förlust för de konservativa som haft svårt att locka väljare i flera delstatsval.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.