Knivdåd tros vara hatbrott | Expo.se

Annons

Knivdåd tros vara hatbrott

Publicerad 2011-09-09 09:57

En knivskärning av ett tidningsbud i Västerås tidigare i sommar kan ha hatbrottsmotiv. Enligt polisen ska en av de häktade ha främlingsfientligt material i sin dator.

I slutet av juli överfölls och knivskars ett tidningsbud av två gärningsmän vid Banggatan i Västerås. Offret pekade senare ut två män i tjugoårsåldern som visade sig redan vara häktade för en knivskärning av en man på samma gata bara två dagar innan händelsen.

Båda offren blev allvarligt skadade men överlevde och polisen rubricerar händelserna som mordförsök. Nu misstänker man att det rör sig om främlingsfientliga motiv.

– Eftersom tidningsbudet var av utländsk härkomst och vi vet att en av de misstänkta precis innan dådet varit ute på främlingsfientliga hemsidor och skrivit inlägg av den karaktären leder det oss till att tro att det är ett hatbrott. Dessutom rör det sig inte om något rån så det är mycket som talar för att det är ett rasistiskt dåd, säger statsåklagare Bengt Kulin.

Åtalet mot männen skulle ha kommit på onsdagen men åklagaren begärde förlängning i två veckor i väntan på ytterligare teknisk bevisning som ska komma in. De misstänkta männen nekar till brott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons