Kritiserad NPD-affisch var inte olaglig | Expo.se

Kritiserad NPD-affisch var inte olaglig

Publicerad 2011-09-08 12:28

NPD:s omdebatterade och kritiserade valaffisch. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

”Gasen i botten” stod det på det tyska högerextrema partiet NPD:s valaffisch. Affischen anmäldes för att anspela på Förintelsen. På onsdagen fastslog Berlins domstol att affischen inte var olaglig, skriver The Telegraph.

Expo.se har tidigare rapporterat om den omstridda valaffischen som satts upp runt om i Berlin. Totalt ska 22 000 exemplar spridits. På affischen sitter Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD:s, partiledare Udo Voigt gränsle över en motorcykel under parollen ”GAS geben” vilket i vardagligt tal betyder ”Gasen i botten”.

Enligt The Telegraph kunde domstolen inte bevisa att affischen medvetet anspelade på nazisternas illdåd och kunde därför inte fällas för hets mot folkgrupp.

Även NPD:s andra valaffisch får sitta kvar på husfasaderna. Den avbildar människor i turban och slöja på en flygande matta, med texten ”Ha en trevlig flygresa hem”.

Det är inte bara affischerna som har upprört. Inför valet tryckte NPD upp informationspamfletter om partiet där originalversionen innehöll ett korsord. Där frågade NPD bland annat efter ett ”omodernt” tyskt namn. Det rätta svaret löd ”Adolf”.

Den 18 september är det delstatsval i Berlin. I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick NPD sex procent av rösterna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons