Lars Ohly upprörd över SFs samarbetsplaner | Expo.se

Lars Ohly upprörd över SFs samarbetsplaner

Publicerad 2011-09-07 16:13

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är bestört över att deras danska systerparti, Socialistisk Folkeparti vill samarbeta med det högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

Den 15 maj är det landstingsval i Danmark. Nu har Socialistisk Folkeparti frågat Dansk Folkeparti om ett samarbete på sju punkter.

-Det är en slags valtaktik och det gör mig bedrövad. Väljarna uppskattar inte när ett parti sviker sina principer. Vi måste ha respekt för demokratin, säger Lars Ohly till Expo.se

I ett pressmeddelande skriver Lars Ohly ”Inviten bidrar både till att göra Dansk Folkeparti rumsrent och att förespegla väljarna att det går bra att samarbeta med ett sådant parti om andra frågor än migration och integration. Detta spelar bara rasisterna i händerna.”

Lars Ohly menar att detta inte är en ny utveckling i Danmark. Dansk Folkeparti har påverkat hela samhället och även vänstern.

På måndag åker Lars Ohly ner till Köpenhamn, bland annat för att prata med Socialistisk Folkeparti.

Om Vänsterpartiets samarbete med Socialistisk Folkeparti kommer att fortgå kan Lars Ohly inte svara på. Vänsterpartiet kommer ta upp frågan på landstingsdagarna i oktober.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons