Nämndeman skrev för nazister

Publicerad 2011-09-16 14:15

Nationaldemokraten och nämndemannen Sanna Hill skrev för en nazistisk hemsida. På bilden ses hon med partikollegan och nämndemannen Mattias Karlstrand. Foto: Expo

Sanna Hill är nämndeman i Södertälje tingsrätt samtidigt som hon skriver för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Förutom nämndeman är Sanna Hill ersättare för det högerextrema partiet Nationaldemokraterna i Södertäljes kommunfullmäktige. Hon är även skribent för partiets tidningen Nationell Idag.
 
Det var på onsdagen som Sanna Hill publicerade en artikel på nazistiska Svenska motståndsrörelsen hemsida om att Julius Malema som leder ANC:s ungdomsförbund dömts för hets mot folkgrupp.
 
När Sveriges Radio intervjuade Sanna Hill igår angående publiceringen ville hon inte svara på om hon delar Svenska motståndsrörelsens nazistiska åsikter. Hon vill inte heller ta avstånd från organisationen, med motiveringen att frågan är oväsentlig.
 
Södertäljes tingsrätt uppger att även om Sanna Hills skriver för nazister så påverkar inte det hennes ställning som nämndeman. Myndighetschefen på Södertäljes tingsrätt, Katarina Wingqvist Ekholm, säger att hon inte kan ha någon åsikt om vad nämndemän gör på sin fritid så länge nämndemännen inte begår brott.
 
- En nazist kan sitta som nämndeman under förutsättning att man förfäktar sina politiska åsikter och håller sig till sitt partiprogram och inte beter sig illa vid rättens bord. Jag kan inte göra någonting åt det, säger hon till Expo.se.
 
Hon tillägger att i domstolen ska enbart lagen tillämpas och inte partipolitik. Hon säger att även om det skulle visa sig att en åtalad är till exempel jude så är inte det ett skäl nog att inte låta en nazist sitta som nämndeman i det målet.
 
- Man är lämplig som nämndeman när man är politisk vald för uppdraget och inte misskött sig. Fast i rätten får inte antisemitiska ställningstagande förfäktas och de får inte ligga till grund för en fällande eller friande dom.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.