NPD sitter kvar i delstatsparlament

Publicerad 2011-09-06 11:59

I söndagens tyska delstatsval till Mecklenburg-Vorpommerns parlament fick det högerextrema partiet NPD fler röster än väntat.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, fick sex procent av rösterna. Resultatet är sämre än vid förra delstatsvalet, då partiet fick 7,3 procent. Men samtidigt hade opinionsmätningar inför valet indikerat att NPD inte skulle lyckas ta sig över fem-procentspärren till parlamentet.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern var lågt. Bara 51-procent av väljarna gick och röstade. Manuela Schewsig, från regionens största parti, socialdemokratiska SPD, menar att det kan ha påverkat resultatet.
- Nynazisterna kom in i parlamentet på grund av det låga valdeltagandet och det är smärtsamt, sa hon till Reuters.

NPD förde en aggressiv valkampanj inför valet med slogans som ”kriminella invandrare ut!”. Detta trots att Mecklenburg-Vorpommern är en region med få invandrare. Men arbetslösheten i regionen är Tysklands högsta med siffror på runt 12 procent.

NPD sitter i ytterligare ett delstatsparlament, Sachsen. Även där så minskade deras väljarstöd vid förra delstatsvalet.

Samtidigt har det höjts röster om att förbjuda NPD, eftersom partiets retorik anses bryta mot den tyska konstitutionen. Den tyska författningsdomstolen avslog dock 2001 ett försök att förbjuda partiet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.