Romska bostäder mål för anti-romsk protest | Expo.se

Romska bostäder mål för anti-romsk protest

Publicerad 2011-09-26 19:28

På lördagen höll 300 personer en anti-romsk marsch genom staden Varnsdorf i Tjeckien. Det är den åttonde anti-romska protesten i Varnsdorf den här månaden.

Organisatören för den anti-romska protesten, Lukáš Kohout sade att protesten den här gången inte riktade sig mot romer, utan mot kommunstyret. Han uppmanade sina anhängare att marschera hem till borgmästare Josef Poláček och kräva hans avgång. Borgmästaren är en av dem som har fördömt de anti-romska protesterna, rapporterar den tjeckiska tidningen Romea.

Efter stoppet hos borgmästaren begav sig de högerextrema demonstranterna mot Merkur Residental Hotel, ett lägenhetshotell med romska hyresgäster. De anti-romska demonstranterna möttes av nätverket ”Hat är ingen lösning”. Miroslav Broz från nätverket höll tal och vädjade till befolkningen att inte låta sig manipuleras av bedragaren Lukáš Kohout.

Polisen lät de anti-romska demonstranterna passera genom hotellet. Miroslav Broz rapporterade att polisen förhindrade de romska hyresgästerna från att lämna bostaden under tiden, skriver Romea. Broz berättade även att romerna blivit tillsagda att stänga sina fönster. De fick heller inte stå nära ett fönster där de kunde bli sedda från gatan.

Aktivister från nätverket ”Hat är ingen lösning” befann sig på några av Varnsdorfs hotell som bebos av romer. De var där för att se till att de romska barnen inte skulle bli skrämda av de högljudda protesterna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons